Automātiskais ārējais defibrilators – dzīvības glābējs

augusts 9, 2024

Kā liecina NMPD statistika, teju katrs trešais no visiem izsaukumiem, kuros NMPD mediķi veic reanimācijas pasākumus, notiek sabiedriskā vietā. Uzsākt sniegt pirmo palīdzību cilvēkam, kuram apstājusies sirdsdarbība, ir svarīgi pēc iespējas drīzāk, un defibrilators var būtiski uzlabot cietušā izredzes izdzīvot.

Automātiskais ārējais defibrilators jeb AED ir pārnēsājama ierīce, ar kuru var noteikt sirds ritmu un iedarboties uz sirdi ar elektrisku izlādi, ja nepieciešams, lai dzīvībai bīstamas aritmijas (sirds kambaru fibrilācijas) gadījumā veiktu normāla sirds ritma un asinsrites atjaunošanu. Automātisko ārējo defibrilatoru izmanto atdzīvināšanas pasākumu laikā.

Ierīce ir pielāgota vienkāršai lietošanai - tā jāieslēdz un jāizpilda audio un vizuālas komandas tālākajām darbībām, cietušā dzīvības glābšanai. Ierīces lietotājs var būt jebkurš, taču, tas atradīsies drošākās rokās, ja glābējs būs saņēmis pamata apmācību ierīces lietošanā.

2024. gada 16.jūlijā tika pieņemti Ministru kabineta noteiktumi Nr. 481, attiecībā uz defibrialtoru izvietojumu publiskās vietās un to uzstādīšanu, kā arī ekspluatācijas un tehniskās uzraudzības kārtību.

Svarīgi zināt pārejas periodu, kurā iekļaujas jūsu iestādes prasību par defibrilatora uzstādīšanu stāšanās spēkā. Defribrilatoru iegāde ir zināma investīcija, kas jāparedz uzņēmuma budžetā.

Kā redzams apkopojumā, tad prasība uzstādīt defibrilatorus visu pirmām kārtām būs obligāta izglītības iestādēm, kurās uzturas 701 un vairāk cilvēki vienlaikus.

Un tad pakāpeniski šī prasība kļūs obligāta pārējās publiskās iestādēs. Būtiski atzīmēt to, ka iestādēs, kas šo noteikumu kontekstā ir uzskatāmas par publiskām iestādēm, taču vienlaikus šajās iestādēs uzturas mazāk par 700 cilvēkiem - prasība uzstādīt defibrilatoru ir brīvprātīga. Proti, iestādes vadītājs vai īpašnieks var pats pieņemt lēmumu, vai defibrilatoru uzstādīt vai arī nē, kā arī kad to darīt.

Ikdienā apsekojot klientu objektus, FN-SERVISS drošības eksperti ir novērojuši, ka daudzviet defibrilatori jau ir uzstādīti, kas liecina par to, ka daudzos uzņēmumos cilvēku drošība tiek noteikta ar ļoti augstu  prioritāti.

Mērķa auditorija: Izglītības iestādes, Augstākās izglītības iestādes un koledžas; Aģentūras pasākumu organizēšanai, sporta pasākumi, tirdzniecības centri, arēnas, teātri, sporta kompleksi u.c. publiskās iestādes.

Publiskās vietas īpašnieks vai vadītājs nodrošina šādas defibrilatoru uzstādīšanas un uzraudzības prasības atbilstoši MK Nr. 481 noteikumiem:

  • Defibrilatoru novieto sabiedrībai brīvi pieejamā vietā tā, lai to varētu nogādāt līdz cietušajam 5 minūšu laikā no negadījuma brīža;
  • Izvieto defibrilatoru atrašanās vietu norādes zīmes, izmantojot starptautisku apzīmējumu;
  • Norīko atbildīgo personu, kas atbilstoši ražotāja instrukcijai ne retāk kā reizi ceturksnī veic defibrilatora vizuālo pārbaudi un aizpilda pārbaužu dokumentāciju. Defibrilatora vizuālās pārbaudes rezultātu fiksē brīvā formā, norādot apsekošanas veicēju (vārds, uzvārds), apsekošanas vietu un datumu, kā arī konstatētās nepilnības;
  • Izvieto pirmās palīdzības komplektu (šķēres, skuveklis, cimdi, elpināšanas maska vai sejas aizsargvairogs);
  • Vizuālo pārbaužu dokumentāciju glabā trīs gadus.

Defibrilatoru iegāde un nodrošināšana sabiedrības lietošanai publiskajās vietās ir pieņemta prakse jau vairākus gadus.

Būtiski atzīmēt, ka daudzos publiskos objektos AED jau ir izvietoti. Līdz ar to sliecamies domāt, ka arī citu publisko iestāžu vadītāji sekos labas prakses piemēriem un negaidīs uz galējiem termiņiem defibrilatoru uzstādīšanai.

Papildus defibrilatoru izvietošanai publiskās iestādēs Ministru kabineta noteikumi Nr. 481. nosaka prasību apmācīt atbildīgo personu uzņēmumā rīcībai ar defibrilatoru.

Tās var būt specializētas apmācības, ko novada ražotāja pārstāvji vai tikpat labi tie var būt Pirmās palīdzības kursi, kur tēma - Rīcība ar defirbrilatoru ir iekļauta, kā OBLIGĀTA prasība.

 FN-SERVISS profesionālās tālākizglītības centrs “Drošība” piedāvā Pirmās palīdzības 12 vai 15 stundu kursu programmas 

Ja dosiet priekšroku apmācīt personālu pirmās palīdzības kursos pie profesionālās tālākizglītības centra "Drošība" pasniedzējiem, tad būsiet vairākkārtēji ieguvēji, jo:

  1. saņemot pirmās palīdzības apmācību, kursanti apgūst ne vien pareizu rīcību ar defibrilatoru, bet arī citas dzīvei noderīgas zināšanas, kā piemēram, rīcība negadījuma vietā stipras asiņošanas un dažādu slimību gadījumā, slīkšanas, dažādu traumu, amputāciju un elektrotraumu gadījumā u.c.
  2. kursanti, kas sekmīgi nokārto pārbaudījumu, saņem DZELTENO vai SARKANO apliecību.
  3. piesakot vairākus darbiniekus no viena uzņēmuma uz  pirmās palīdzības kursiem, varat ietaupīt līdz pat -25%  no dalības maksas.

  • Īpašais piedāvājums spēkā, piesakot dalību kuros līdz 30.09.2024, izvēloties iziet apmācības augusta vai septembra grupā. Vietu skaits grupā ierobežots par Akcijas cenu – 15 cilvēki.
  • Lai izmantotu īpašo piedāvājumu, aizpildiet pieteikuma formu mājas lapā vai arī sūtiet pieprasījumu uz e-pastu: fnserviss@fnserviss.lv

 Kā izvēlēties defibrialtoru? 

Izvēloties defibrilatoru, ņemiet vērā, ka lielākā daļa ierīču būtiski neatšķiras, jo katra veic pamata funkciju vienlīdzīgi – sniedz balss instrukcijas par veicamajām darbībām dažādās valodās (visbiežāk: latviešu, angļu un krievu), ieslēdzas automātiski – atverot vāku, šoku piegādā tikai tad, ja nepieciešams, iestrādāts metronoms KPR ritmam, iespējams pediatriskais režīms, pieslēdzot papildus elektrodus vai pārslēdzot režīmus ar attiecīgo iestrādāto pogu.

Izvēloties sev piemērotāko AED, iespējams salīdzināt tos pēc šādiem kritērijiem:

baterijas derīguma termiņš, elektrodu derīguma termiņš, vai iekļauta pirmās palīdzības somiņa (šķēres, skuveklis, cimdi un elpināšanas maska), vai iekļauta pārnēsāšanas/uzglabāšanas soma, iespēja pārvaldīt ierīci attālināt ar 4G pieslēgumu defibrilācijas jauda, ierīces garantijas ilgums.

Jautājumu gadījumā, nevilcinieties sazināties ar mums, jo tieši FN-SERVISS zinošie speciālisti spēs palīdzēt ne tikai ar padomu, kādu defibrilatoru izvēlēties, bet ir kvalificēti sniegt apmācībās defibrilatora lietošanā, kā arī pirmās palīdzības sniegšanā cietušajam.

 Kur iegādāties? 

FN-SERVISS preču klāstā pieejami dažādu veidu defibrilatori, to uzglabāšanas kastes, apzīmējuma norādes un citi palīglīdzekļi.

Tos iespējams pasūtīt mūsu e-veikalā un saņemt ar piegādi 3-4 darba dienu laikā, vai izņemt kādā no mūsu filiālēm Rīgā, Valmierā, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī vai Daugavpilī.

Jautājumu gadījumā sazinieties ar mums, zvanot 67 556 799  vai sūtot ziņu e-pastā fnserviss@fnserviss.lv

E-veikals